Nieuws

- Acupunctuur helpt baby met stuitligging
- Acupunctuur helpt bij hooikoorts
- Acupunctuur effectief bij depressie en angst tijdens zwangerschap
- Acupunctuur helpt je stoppen met roken
- Acupunctuur beter dan slaappil
- Acupunctuur tegen wratten
- COPD-patiënt heeft baat bij acupunctuur
- Ooracupunctuur vermindert migraine direct
- Echinacea werkt efficiënt om verkoudheden te voorkomen
- Acupunctuur: wondermiddel tegen zenuwpijn na chemotherapie?
- Ginkgo biloba vermindert premenstruele ongemakken
- Acupunctuur helpt tegen opvliegers
- Kamille kalmeert de gemoederen en bevordert de slaap
- Acupunctuur zet maag terug aan het werk
- Vitamine E en selenium verbeteren vruchtbaarheid van de man
- Curry-extract bij peesontstekingen
- Het voorjaar dient zich steeds vroeger aan, dus ook de hooikoorts!Knieklachten behandeld met acupunctuur levert England besparingen op

Uit klinisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het aanbieden van acupunctuur aan groepen patiënten met knieklachten effectief is.
Patiënten ervaren al na een maand een verbetering; minder pijn, minder stijfheid en meer bewegingsvrijheid. De overheid, die in Engeland via de National Health Service (NHS) verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg, realiseert een substantiële besparing van de kosten doordat er minder knieoperaties (vervangingen) worden uitgevoerd.
 
Sinds 2008 is een groep patiënten gevolgd in het Engelse St-Albans (Hertfordshire).
De patiënten leden allen aan knieartrose en zouden naar een orthopedisch chirurg worden doorverwezen voor een knie operatie. Zij kregen in groepsverband de acupunctuurbehandeling aangeboden. Dit werd betaald, en kritisch gevolgd, door de NHS.
 
In St-Albans maakt acupunctuur al langer deel uit van de reguliere gezondheidszorg en voor dit doel werd er een speciale Knie Kliniek geopend. 114 patiënten begonnen aan de behandeling. Na 1 jaar namen nog 41 patiënten deel en na 2 jaar nog 31.
Naast minder pijn en stijfheid was er voor deze patiënten nu de mogelijkheid een operatie enkele jaren uit te stellen of er zelfs helemaal van af te zien. In ieder geval hoefde men geen overhaaste beslissing te nemen. De NHS becijfert de kostenbesparing alleen in de regio St-Albans als gevolg van aanvullend aanbieden van acupunctuur op 100.000 pond (ca. 81.000 euro) per jaar.
 
Het experiment wordt voortgezet en over 2 jaar opnieuw geëvalueerd.
 
Bron: Nieuwsbank/Nederlandse Artsen Vereniging 
oktober 2012