Nieuws

- Acupunctuur helpt baby met stuitligging
- Acupunctuur helpt bij hooikoorts
- Acupunctuur effectief bij depressie en angst tijdens zwangerschap
- Acupunctuur helpt je stoppen met roken
- Acupunctuur beter dan slaappil
- Knieklachten behandeld met acupunctuur levert England besparingen op
- Acupunctuur tegen wratten
- COPD-patiënt heeft baat bij acupunctuur
- Ooracupunctuur vermindert migraine direct
- Echinacea werkt efficiënt om verkoudheden te voorkomen
- Ginkgo biloba vermindert premenstruele ongemakken
- Acupunctuur helpt tegen opvliegers
- Kamille kalmeert de gemoederen en bevordert de slaap
- Acupunctuur zet maag terug aan het werk
- Vitamine E en selenium verbeteren vruchtbaarheid van de man
- Curry-extract bij peesontstekingen
- Het voorjaar dient zich steeds vroeger aan, dus ook de hooikoorts!Acupunctuur: wondermiddel tegen zenuwpijn na chemotherapie?

 
Kankerpatiënten die door hun chemotherapie af te rekenen krijgen met zenuwpijn in hun voeten of kuiten, kunnen geholpen worden door acupunctuur. Dat blijkt althans uit een kleinschalig Duits onderzoek.
 
Kankerpatiënten die behandeld worden met taxanen, vinca-alkaloïden of platinaverbindingen kunnen namelijk te maken krijgen met een bijwerking die 'chemotherapie geïnduceerde perifere neuropathie' (CIPN) genoemd wordt, wat wijst op zenuwpijn.
 
Experiment
De krachtige medicijnen zijn in staat om bepaalde perifere zenuwen te beschadigen, vooral die in de kuiten en voeten. Dat leidt tot ernstige zenuwpijn, maar ook tot problemen bij het lopen. Tot op heden was er nog geen effectief middel om de aandoening tegen te gaan.
Maar volgens onderzoekers van de universiteit van Hamburg zou acupunctuur, een behandeling met naalden, de oplossing kunnen bieden. Tot die conclusie kwamen ze na een experiment bij 11 patiënten die CIPN kregen na een behandeling met chemotherapie. Zes daarvan ondergingen een acupunctuurbehandeling, terwijl de andere vijf als controlegroep fungeerden.
 
Verbetering
De behandeling met naalden gebeurde door een erkende acupuncturist in tien sessies, verspreid over drie maanden. Bij vijf van de zes mensen verbeterde zowel de snelheid als de intensiteit van de zenuwsignalering. Zij gaven ook zelf aan dat ze een sterke verbeterig opmerkten.
 
Toch kunnen we nog geen verregaande conclusies uit de studie trekken, omdat die zeer kleinschalig was. "Maar onze bevindingen zijn alleszins bemoedigend en verdienen verder onderzoek bij een groter aantal patiënten", aldus de auteurs. (lbs)
Bron: Goed gevoel 06-12-2011