Nederlandse vereniging voor acupunctuur
Nederlandse Werkgroep van Praktizijns

Traditionele Chinese Geneeskunde, Acupunctuur en
Fytotherapie (kruidengeneeskunde)

Acupunctuur

Acupunctuur is een oosterse geneeswijze en vormt een onmisbaar deel van
de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Acupunctuur is al duizenden jaren oud en kende haar oorsprong in China.
De oorspronkelijke naam was Zhen Jiu wat acupunctuur en moxa betekent.

Acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden 'acus' wat naald en 'punctura' wat steek betekent. Bij acupunctuur worden naaldjes op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken, waarna in het lichaam verschillende biologische reacties ontstaan. Moxa wijst op het verwarmen van punten of zones op de huid.
In de Traditionele Chinese Geneeskunde is evenwicht het sleutelwoord tot gezondheid. Deze energetische geneeskunde streeft naar een evenwicht tussen yin en yang.

Bij iemand die gezond en in harmonie is, zijn er geen onrustbarende symptomen en is er lichamelijk en geestelijk evenwicht.

Wanneer een persoon ziek wordt, is dat een symptoom van totaal lichamelijk gebrek aan evenwicht dat ook in andere aspecten van zijn of haar leven en gedrag aanwezig is. Dit wordt een disharmonisch patroon genoemd. Door het toedienen van prikkels door middel van acupunctuur en/of fytotherapie, wordt het lichaam gestimuleerd en zal het evenwicht weer hersteld worden.

Fytotherapie (kruidengeneeskunde)

Fytotherapie (kruidengeneeskunde) is het gebruik maken van planten en kruiden om ziekten te behandelen.
De term fytotherapie is afgeleid van 'fytos', dat plant en 'therapeia', dat behandeling betekent.
Kruidengeneeskunde is de oudste geneeswijze die er is. Het werd al ver voor onze jaartelling gebruikt door de Egyptenaren, Grieken en Chinezen, met preventieve en curatieve doeleinden. In Nederland kwam de kruidengeneeskunde pas vanaf de Middeleeuwen volop in de belangstelling, met name in de kloostertuinen werden vele geneeskrachtige kruiden verbouwd. Door de eeuwen heen heeft de toepassing hiervan een schat aan informatie opgeleverd, waardoor de betrouwbaarheid en effectiviteit een zeer hoog niveau hebben bereikt.

Acupunctuur en fytotherapie behoren tot de natuurlijke geneeskunde, waarbij de aandacht wordt gericht op zowel de lichamelijke als de geestelijke kenmerken van het individu. Alle informatie van de patiënt, kan helpen bij het vaststellen van de juiste diagnose. Als iemand een bepaald symptoom vertoont, kijkt de natuurgeneeskunde hoe dit past in het totale lichaamspatroon van de patiënt.

Zowel bij chronische als bij acute klachten kan acupunctuur en/of fytotherapie ingezet worden.
U kunt hierbij zoal denken aan: hoofdpijn/migraine, maag- en darmklachten, allergieën, slaapstoornissen, stress, vermoeidheid, rugklachten, gewrichts-en bewegingsproblemen, klachten van gynaecologische aard en allerlei soorten pijn. Voor een uitgebreid overzicht, verwijs ik u naar de pagina 'indicaties/contra-indicaties'.

Acupunctuur en fytotherapie als complementaire geneeskunde

Het spreekt voor zich dat we beide therapieën niet tegenover de reguliere geneeskunde plaatsen en ze niet als elkaars tegenstanders gaan beschouwen. Acupunctuur en fytotherapie kunnen we als een aanvullende of complementaire vorm van geneeskunde beschouwen, met haar eigen grenzen en beperkingen. Het uitgangspunt is ze toe te passen op een veilige manier voor het behouden of bekomen van een goede gezondheid.

Op deze site kunt u meer informatie vinden over Traditionele Chinese Geneeskunde / Acupunctuur en Fytotherapie, de praktijk en de diverse behandelmogelijkheden. Tevens vindt u brochures over bepaalde aandoeningen en klachten. Uit ervaring is gebleken dat deze goed reageren op een behandeling met acupunctuur en/of fytotherapie.

De praktijk is gevestigd in Haastrecht, in het Groene Hart van de Krimpenerwaard, vlakbij de grens met de Lopikerwaard.
Om de praktijk te bereiken vanuit de regio Gouda, Oudewater, Woerden, en Benschop, Schoonhoven en omstreken, kunt u de routeplanner raadplegen op de pagina 'praktijk/contact'.

Mocht u na het lezen van deze site nog vragen hebben, dan kunt u vrijblijvend telefonisch contact opnemen.