Van Delft Acupunctuur

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende vragen.
Door op een vraag te klikken, wordt het antwoord zichtbaar.
Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u vrijblijvend telefonisch contact opnemen.

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
(NVA: www.acupunctuur.nl ) en de beroepsvereniging voor Natuurgeneeskundig Werkende Professionals (NWP: www.nwp-natuurgeneeskunde.nl).
Bij NVA- en NWP leden vergoeden de meeste zorgverzekeraars (deels) de behandeling in hun aanvullende polissen. U kunt informatie hierover vinden in uw polisvoorwaarden, of op de website van beide verenigingen. Een verwijsbriefje van de huisarts is meestal niet nodig.

De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), opgericht in 1977, is met bijna duizend leden de grootste beroepsvereniging voor acupuncturisten en acupunctuurstudenten in Nederland. 

De NWP is een beroepsvereniging voor natuurgeneeskundig werkende professionals en sinds 1948 actief op het terrein van de professionalisering van de beroepsgroep. Vanuit een kwaliteitsbeleid is de NWP uitgegroeid tot een keurmerk voor natuurgeneeskundige beroepstherapeuten.

Beide beroepsverenigingen laten alleen diegenen toe, die een westers medische scholing hebben gevolgd op minimaal HBO-niveau en een erkende acupunctuuropleiding en/of natuurgeneeskundige opleiding hebben afgerond. Tevens zijn de leden verplicht om ieder jaar bij- en nascholingen te volgen.
Beide verenigingen staan garant voor kwaliteit van de beroepsuitoefening van haar leden. Eveneens stellen zij eisen aan haar leden inzake hygiëne en steriliteit tijdens de behandeling.
De informatieverstrekking aan de patiënt wordt getypeerd door volledige openheid van zaken, conform de huidige opvatting in de gezondheidszorg. Daarnaast wordt de geheimhoudingsregeling in overeenstemming met de vigerende wetgeving toegepast.

De KAB staat voor Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen.

Bij elke beroepsvereniging is er de verplichting om lid te zijn van een organisatie die een klachtenregeling en/of tuchtrecht kan verzorgen. Een aantal beroepsverenigingen (waaronder de NVA en NWP) hebben dit geregeld via de KAB.

Klachten over bijvoorbeeld behandeling, bejegening en financiële zaken kunnen worden voorgelegd aan de KAB. 

Met de komst van de Wkkgz (Wet kwaliteit en geschillen zorg) waaraan ook therapeuten die werkzaam zijn in het complementaire veld moeten voldoen, heeft de KAB besloten om een eigen Geschilleninstantie op te richten, die door het ministerie van VWS is erkend. Zo voldoen alle aangesloten therapeuten ook aan deze wet. Alle op de lijst voorkomende behandelaars voldoen aan de door de overheid gestelde eisen voor zorgaanbieders (Wkkgz), en zijn in het bezit van een geldige VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) en een erkend diploma Medische en/of Psychosociale basiskennis.

 

Op zich is een acupunctuurbehandeling niet pijnlijk. De naaldjes zijn flinterdun en zijn derhalve dus niet te vergelijken met injectienaalden. Bij het inbrengen van het naaldje voelt u een soort speldenprik, dat geen of nauwelijks pijn doet.

Op het moment dat de naaldjes zijn ingebracht, kan de acupuncturist het déqi-gevoel opwekken. Dit uit zich in een tintelend gevoel wat een beetje lijkt op een elektrisch schokje. Er kan ook een dof, zeurend gevoel ontstaan rond de plek waar het naaldje is ingebracht. Dit gevoel is kortdurend en neemt snel weer af. De naaldjes blijven ongeveer 20 tot 30 minuten zitten.

De naaldjes die ik gebruik zijn nieuwe steriele wegwerpnaalden. Soms worden ook verblijfsnaalden (en/of verblijfszaadjes) gebruikt, met name bij ooracupunctuur. Deze naaldjes en zaadjes blijven langere tijd zitten, waarna ze worden verwijderd en weggegooid.

De behandelingen zijn individueel gericht, waarbij ik de volledige aandacht geef aan u en uw klacht(en). Ik behandel dus altijd één patiënt tegelijk.

Een intakegesprek inclusief de behandeling duurt ongeveer 1½ uur. Een vervolgconsult duurt plm. 50 tot 60 minuten. Hoeveel behandelingen nodig zijn is helemaal afhankelijk van de aard van de klachten en van de persoon zelf. Sommigen merken na twee behandelingen al een positief resultaat, en anderen zullen meer behandelingen nodig hebben om een verandering/verbetering van de klacht(en) te merken. Voor acupunctuur volstaat gewoonlijk één behandeling per week gedurende 5 à 6 weken. Bij acute klachten kunnen echter twee behandelingen per week worden gevolgd, evenals bij de anti-rook behandeling. Als verbetering van de klacht(en) optreedt, kan de tijd tussen de behandelingen verruimd worden. Bij geen of weinig resultaat na 5 tot 6 behandelingen, zal in overleg met u de behandeling al dan niet worden voortgezet.
Bij fytotherapie wordt een vervolgconsult na 4 tot 6 weken gepland om het verkregen resultaat te bespreken en eventueel het kruidenrecept aan te passen.

Dat kan, zowel bij acupunctuur als bij fytotherapie. Het is een teken dat het lichaam op de therapie reageert. Doorgaans is de verergering van korte duur, waarna een geleidelijke verbetering kan optreden.

Ten eerste worden in de fytotherapie alleen planten / kruiden gebruikt als grondstof, terwijl voor de homeopathie ook mineralen, dierlijke of chemische basisstoffen worden gebruikt.

Ten tweede wordt homeopathie volgens een ander principe gebruikt. Hierbij geldt "het gelijke met het gelijke genezen", hetgeen wil zeggen dat het middel een heel kleine dosis bevat van de ziekteverwekkende stof. Het lichaam moet aan het werk gaan om afweer te bouwen tegen die stof. Fytotherapeutische middelen werken net als de meeste reguliere medicijnen: ze bestrijden de klacht zelf.

Het belangrijkste verschil is echter het feit dat bij fytotherapie de plantaardige grondstoffen niet gepotentieerd worden (potentiëren = verdunnen en schudden),  zoals wel het geval is bij homeopathie.

van Delft acupunctuur